Ковідний сертифікат та інші електронні сервіси для пацієнта. Пресбрифінг НСЗУ 22.07.21.

Вперше в Україні з’явилися реальні дані щодо стану медичної сфери після створення електронної системи охорони здоров'я (ЕСОЗ). Вона відіграє ключову роль у процесах трансформації. Завдяки електронним даним процеси у медицині стали відкритішими та прозорішими.

Переваги та розвиток електронної системи охорони здоров'я. Результати пресбрифінгу НСЗУ 29.10.20.

Розвиток інформаційно-комунікаційних технологій в охороні здоров’я сприяє докорінним змінам. Все більше медичних закладів надають пацієнтам можливість онлайн-запису на прийом. З'явились корисні сервіси для пацієнта - електронний рецепт, електронне направлення, електронні медичні записи, електронна картка. Стартувала комплексна послуга єМалятко. Переваги електронних сервісів над паперовими - в зрозумілих алгоритмах, в однакових для всіх правилах.

Електронні сервіси для пацієнтів

Цифрова трансформація процесів охорони здоров’я насамперед поліпшує доступ до медичної допомоги для пацієнтів. Вона допомагає пацієнтам отримувати якісні медичні послуги. Але не перетворює медичного працівника на сервіс із надання послуг. І не виключає лікаря із процесу надання медичної допомоги.

Що таке електронна медична карта

Електронна медична картка - це історія звернень та захворювань пацієнта, яка зберігається не на папері, а в електронній системі охорони здоров’я. Доступ до електронної медичної картки пацієнта має його сімейний або лікуючий лікар. При цьому, всю інформацію про пацієнта бачить лише його сімейний лікар, а необхідну для призначення лікування - лікуючий лікар

Як знайти лікаря, з яким укласти декларацію

Чи існує електронна база лікарів первинної ланки, з якими можна укласти декларацію? Таке питання часто ставлять у коментарях. Всі дані про заклади ПМД, які мають договір з НСЗУ, про кожного лікаря, який працює в цих центрах, поліклініках та амбулаторіях, містяться в електронній системі охорони здоров'я. Це - відкрита інформація. Знайти її можна на нашому дашборді “Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги” https://nszu.gov.ua/e-data/dashboard/pmd-map.