За п’ять місяців 2021 року в Україні зареєстрували 41 випадок ботулізму, 6 випадків стали фатальними. Всього захворіли 43 людини, з них одна дитина. Про це повідомляє прес-служба Центру громадського здоров’я України.

В Запорізькій області продовжують реєструватись випадки захворювання на ботулізм. За повідомленням  ВП «Енергодарський міжміськрайонний відділ ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗУ» в реанімаційному відділенні Обласної клінічної інфекційної лікарні знаходиться чоловік  1980 р.н., мешканець м. с. Водяне, Василівського району. В крові потерпілого виявлено ботулотоксин. Епідеміологічне розслідування показало, що потерпілий вживав в’ялену рибу (тарань з ікрою). З’ясувати місце придбання та походження підозрілого продукту неможливо, бо стан потерпілого важкий.

Причини отруєнь 

«Основною причиною отруєнь стало вживання в’яленої / солоної / сушеної прісноводної риби домашнього приготування або невідомого походження, яку придбали на стихійних ринках (16 випадків) та м’ясних консервів домашнього приготування (15 випадків)», – йдеться в повідомленні ЦГЗ України.

Інші випадки захворювання на ботулізм пов’язані з вживанням:

  • інших кулінарних виробів з м’яса (у 3 хворих)
  • овочевих і рибних консервів (у 4 хворих)
  • рибних консервів або морської солоної / копченої риби (у 5 хворих).

Що ж таке ботулізм?

 

  • Ботулізм – це токсичне інфекційне захворювання, в результаті якого вражається нервова система. Важка форма цього захворювання може призвести до летального результату. Збудник постійно існує в ґрунті, утворює спори, що надзвичайно стійкі до впливу хімічних і фізичних факторів (витримують кип'ятіння протягом 5 годин і гинуть при 120° С через 30 хвилин). Бактерії містять одну з найсильніших у природі отрут – ботулотоксин. Смертельна доза для людини складає лише 0,3 мкг. Зараження відбувається під час вживання продуктів тваринного і рослинного походження. Наприклад, через забруднені клостридіями фрукти і овочі, неправильно консервовані продукти. Також через ковбаси, шинку, копчену та в’ялену рибу, особливо річкову. Потрапляючи до травного тракту ботулотоксин не руйнується ферментами, а всмоктується у кров і розноситься по організму, "осідаючи" у різних відділах нервової системи.

Симптоми ботулізму

 

  • Перші симптоми можуть з'явитись як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Високої температури та нудоти, як правило, не буває. Тільки якщо у продукті був ще супутній збудник. Симптоматика розвивається зверху вниз. Людина починає погано бачити, двоїться в очах, не може читати дрібний шрифт, виникає сухість сльозових оболонок, а далі інші симптоми – м'язова слабкість, зникнення рефлексів аж до дихальних розладів, порушення зору ("сітка" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів). Також може змінитися тембр голосу.
  • Дуже важливо негайно звертатись за спеціалізованою медичною допомогою. Протягом перших 4 діб ввести хворому протиботуліністичні сироватки.

Приазовське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізької області вкотре звертається до мешканців нашого району з проханням не купувати в місцях стихійної торгівлі та на агропродовольчих ринках рибу, м'ясні та рибні продукти домашнього виготовлення. Суворо дотримуватись технології приготування страв, температурного режиму при обробці, зберіганні  та реалізації харчових продуктів.

  • Також нагадуємо що найчастіше збудник ботулізму концентрується в риб’ячих нутрощах, з яких токсин і проникає в м’ясо. Тому, найнебезпечніше вживати м’ясо саме біля ребер та ікру, адже ці частини можуть бути найбільше уражені.
  • Шановні жителі Приазовського району! Ми наполегливо просимо вас за перших ознак захворювання негайно звертатися за медичною допомогою!
  • Пам’ятайте, що хворобу легше попередити, ніж лікувати. Бережіть своє здоров’я і здоров’я близьких.