Держпродспоживслужба нагадує про необхідність дотримання вимог біобезпеки під час осінньої міграції птахів

 

Фото без опису

За останні роки в Європі ускладнилась епізоотична ситуація щодо грипу птиці. Спалахи захворювання реєструються у переважній більшості країн, у тому числі, тих, що межують з Україною. На сьогоднішній день наша країна є вільною від грипу птиці, проте ризики занесення грипу птиці в Україну є особливо високими в період осінньої міграції птахів. Найвищі ризики загострення епізоотичної ситуації існуватимуть протягом наступних трьох місяців – у жовтні, листопаді та грудні.

 У зв'язку з повідомленнями засобів масової інформації про загибель диких перелітних птиць на території узбережжя озера Сиваш в районі Арабатської стрілки, аби уникнути захворювання птиці на території Приазовського району Держпродспоживслужба вкотре нагадуює про способи профілактики грипу птиці.

Грип птиці (класична чума птахів (КЧП) –  гостре висококонтагіозне вірусне захворювання сільськогосподарської, синантропної та дикої птиці, що характеризується пригніченням, септицемією, ураженням респіраторних органів і шлунково-кишкового тракту й великою загибеллю птиці.

Пташиний грип як вірусна інфекція виникає природним чином серед диких, перш за все, водоплавних птахів. Сприйнятливі кури і качки будь-якого віку, а також 15 інших видів птахів, у тому числі індики, страуси, цесарки, перепели, буревісники, фазани, горобці, лебеді, чайки. У дорослих індичок, перепелів і цесарок хвороба може протікати з ознаками ураження респіраторної системи і шлунково-кишкового тракту. Дорослі качки та інша водоплавна птиця можуть бути латентними носіями збудника грипу, при цьому в них відсутні виражені клінічні прояви. Молодняк водоплавної птиці хворіє на грип тяжко з відходом до 80%.

Поширенню хвороби сприяють синантропні й дикі птахи, гризуни, комахи, транспортні засоби, та недотримання правил утримання птиці.

Міграція перелітних водоплавних птахів – один з основних шляхів глобального поширення високопатогенного пташиного грипу і проникнення його на територію України. Оскільки основним резервуаром грипу служать перелітні птахи, то спалахи грипу в птахівничих господарствах зазвичай відбуваються під час сезонних міграцій пернатих – навесні і восени.

Найбільш ймовірними видами мігруючих птахів, які можуть занести збудника пташиного грипу в Україну, можна вважати чернь чубату та червоноголову (попелюх), довгоносого креха, сизих і сріблястих мартинів (чайка). Лебеді-шипуни серед диких птахів виявилися найбільш сприйнятливим і високочутливим до високопатогенного пташиному грипу.

Основним шляхом передачі збудника є повітряно- крапельний. У період гострого перебігу хвороби у птахів-несучок інфекція може передаватися трансоваріально. Хворі, а також перехворілі птахи виділяють вірус із витіканнями з носової і ротової порожнин, фекаліями, яйцем та при кашлі і чханні.

Зараження відбувається прямий контакт у забруднених виділеннями хворої птиці приміщеннях, через підстилку, гнізда, вигули, при контакті із контамінованими предметами догляду, а також трупами, тушками забитої птиці, незнешкодженими відходами забою, яйцями, пухом та пір’ям хворої птиці. Можливе зараження через повітря.

Інкубаційний період складає 1–4 дня. Високопатогенні штами грипу, на відміну від низькопатогенних, які зазвичай протікають безсимптомно або в легкій клінічній формі, викликають у сприйнятливої птиці гостру форму хвороби. Спостерігають також блискавичний перебіг інфекції, коли птах гине без симптомів.

Гостра форма грипу супроводжується різноманітними клінічними проявами системної інфекції з переважним ураженням органів травлення, дихання, репродукції, а також нервової системи.

Для профілактики захворювання птиці власникам необхідно:

*  здійснювати господарські та ветеринарні заходи, які забезпечуватимуть попередження виникнення захворювання птиці;

*  здійснювати купівлю-продаж птиці в місцях санкціонованої торгівлі тільки при наявності ветеринарних супровідних документів;

*  інформувати державну ветеринарну службу району про наявність птиці з метою проведення необхідних профілактичних заходів;

*  на вимогу спеціалістів ветеринарної медицини надавати домашню птицю для проведення клінічного огляду;

*  притримуватись режиму (закритого типу (не допускати вигулу (виходу) домашньої птиці за межами дворової території);

*  утримувати різні види птахів окремо;

* виключити можливість контакту домашньої птиці з дикими, особливо водоплавними, і синантропними птахами;

*  не допускати сторонніх осіб в місця утримання домашньої птиці;

* проводити термічну обробку кормів перед згодовуванням;

*  забій домашньої птиці, призначеної для реалізації в торгівлі, здійснювати на спеціалізованих підприємствах;

*  проводити ретельне очищення та дезінфекцію всіх приміщень і території;

 проводити знезараження посліду та підстилки шляхом спалювання або біотермічним методом;

*  дотримуватися правил особистої гігієни при догляді за птицею (змінний одяг та взуття, мити руки з милом, патрати в рукавичках і т.п.).

При ознаках захворювання чи незвичній поведінці птиці, у випадку масової загибелі необхідно терміново сповістити Приазовське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби  в Запорізькій області (Держпродспоживслужба) за адресою:смт. Приазовське, вул. Б. Хмельницького, 21, адреса елек. пошти: priazovskiy@gudpss-zp.gov.ua