Увага! Небезпечний карантинний шкідник!

В останні роки спостерігається збільшення площ ураження американським білим метеликом пов’язане насамперед зі змінами клімату – пом’якшення метеорологічних умов як влітку, так і взимку; здатністю метеликів мігрувати на великі відстані у пошуках кращих умов для відкладання яєць та інше. Але основна проблема – недостатня увага з боку землевласників та землекористувачів до своєчасного знищення цього шкідника.

Американський білий метелик – багатоїдний шкідник, що пошкоджує більше 250 видів плодових, декоративних, лісових дерев, який особливо полюбляє шовковицю, клен ясенолистий, волоський горіх, плодові дерева тощо.

Шкоду зеленим насадженням завдає гусінь американського білого метелика, яка харчується епідермісом листя, скелетуючи його, не залишаючи навіть жилок. Гусінь має прядильний апарат, за допомогою якого вони обплітають дерева павутиновими гніздами.  Пошкодження дерев гусеницями приводе до облисіння, а високе пошкодження – до загибелі.

 

Фото без опису

Слід зазначити, що на території Мелітопольського району запроваджено карантинний режим по регульованому шкідливому організму – ентомологічному американському білому метелику на окремо визначеній площі лісосмуг загальною площею 7,4 га, які знаходяться на території Семенівської об’єднаної територіальної громади.

Фітосанітарні заходи

Вкрай важливим для боротьби з шкідником є його виявлення і знищення ще при першому поколінні. Метелики першого покоління починають літ у травні місяці. Вже друге покоління, літ якого відбувається у другій половині липня – початку серпня, куди більш численне і приносить значно більше шкоди.

Необхідно виявляти метелика на ранніх стадіях розвитку з повторним обстеженням кожні 7 днів. Виявлені гнізда з гусеницями необхідно терміново зрізати і спалювати на місці. На території вогнища всі насадження обробляють 2 рази з інтервалом в 10 днів. Для цього використовують препарати згідно з переліком пестицидів і агрохімікатів, дозволених для застосування на території України.

Відповідальність за дотриманням вимог законодавства у сфері карантину рослин щодо знищення американського білого метелика покладається на землевласників та землекористувачів на території яких виявлено карантинного шкідника. Згідно ст. 12, ст. 47 Закону  України «Про карантин рослин», правила фітосанітарного контролю є обов’язковими для виконання органами державної  влади  та  особами.

 

 

Провідний спеціаліст відділу контролю

за обігом засобів захисту рослин

управління фітосанітарної безпеки

Головного управління Держпродспоживслужби

в Запорізькій області                                                                                            Курило Г.В.