Кампанія щодо зниження рівня незадекларованої праці в регіоні – підсумки 4 місяців 2021 року

 

Фото без опису

Головне управління Держпраці в Запорізькій області з метою зниження рівня незадекларованої праці розробило на початку року паспорт неформальної зайнятості регіону та визначило найбільш ризикові сфери господарювання та категорії роботодавців, а саме: транспорт, будівництво, сільське господарство, торгівлю та діяльність готелів і ресторанів. Для досягнення мети щодо зростання кількості застрахованих осіб у регіоні при Головному управлінні Держпраці у Запорізькій області створена постійно діюча робоча група з питань запобігання використанню незадекларованої праці, до складу якої ввійшли представники Державної податкової служби, Пенсійного фонду, Нацполіції, Укртрансбезпеки, Держпродспоживслужби та соціальних партнерів – обласних організацій профспілок і роботодавців.

Протягом 4 місяців 2021 року інспектори праці провели понад 2 з половиною тисячі інформаційних відвідувань, під час яких консультували працівників щодо переваг офіційного працевлаштування, а роботодавців – щодо фінансових наслідків у разі допуску до роботи працівників без належного оформлення трудових відносин. На об’єктах відвідування працівники та роботодавці отримали відповідні інформаційні брошури, розроблені Державною службою України з питань праці, в яких детальніше висвітлюються питання оформлення трудових відносин та відповідальність роботодавців за порушення чинного трудового законодавства. За результатами проведених за 4 місяці 2021 року інспекційних відвідувань, інформаційно-роз’яснювальної роботи та відвідувань роботодавців з метою інформування їх і працівників про найбільш ефективні способи дотримання законодавства з питань оформлення трудових відносин в області легалізовано більш ніж 6 тисяч працівників.

Головне управління Держпраці у Запорізькій області нагадує, що задекларована та легальна праця є запорукою гарантованої виплати заробітної плати, пенсійних виплат у майбутньому, лікарняних та інших соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством України, та закликає працівників і роботодавців усіх форм власності оформлювати трудові відносини, відповідно до законодавства з питань праці. Робота щодо легалізації незадекларованої праці триває.

Держпраці об’єднує зусилля для зниження рівня незадекларованої праці

Фото без опису

Як показує досвід діяльності Держпраці впродовж усього часу її існування, неформальна зайнятість не є проблемою виключно держави або одного державного органу. Незадекларована праця зачіпає інтереси всіх учасників ринку та цілого ряду державних органів.

У зв’язку з цим, на початку року Держпраці разом із представниками Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства соціальної політики, Міністерства освіти і науки, Національної поліції, Державної податкової служби, Пенсійного фонду, соціальних партнерів і представника Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини ухвалене рішення щодо спільної організації та координації зусиль у боротьбі з незадекларованою працею. Майданчиком для такої роботи стала робоча група Держпраці, до якої залучені представники всіх зацікавлених органів, а також представники роботодавців і працівників. Результатом спільної роботи став Національний план спільних дій щодо зниження рівня незадекларованої праці на 2021 рік. Особливістю цього плану є його формування на рівні регіонів та оформлення у єдиний документ на рівні країни. До цієї роботи залучено понад 500 працівників державних органів, у тому числі органів Держпраці.

З 2020 року Держпраці запровадила активне застосування ризикоорієнтованого підходу у всіх напрямах роботи, зокрема, з питань виявлення незадекларованої праці. Національним планом передбачається організація роботи в ризикових сферах господарювання в два етапи – інформаційний та інспекційний. Під час інформаційного етапу планується проведення широкомасштабної інформаційної кампанії про ризики й наслідки незадекларованої праці, а також процедури оформлення трудових відносин та інші вимоги законодавства про працю та охорону праці. Інспекційна кампанія почнеться після інформаційної і буде спрямована на тих роботодавців, які використовують найману працю, але трудові договори не укладають, не сплачують податки та єдиний соціальний внесок. На обох етапах до заходів Держпраці в межах повноважень долучатимуться представники інших зацікавлених державних органів.

Вкотре закликаємо роботодавців не намагатися обійти законодавство. Якщо використовуєте найманих працівників – укладайте з ними трудові договори.