Приазовська ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій області  нагадує, що з 01.01.2021 розпочата кампанія декларування громадянами доходів, отриманих протягом 2020 року. Останній день подання декларації – 30 квітня 2021 року.

 

              Відповідно до Податкового кодексу України № 2755-VI до загального місячного оподатковуваного доходу не включаються доходи від продажу безпосередньо власником сільськогосподарської продукції, вирощеної на земельних ділянках, наданих для ведення особистого селянського господарства, розмір яких не перевищує 2 га. Якщо розмір земельних ділянок перевищує 2 га, то дохід від продажу сільськогосподарської продукції підлягає оподаткуванню податком на доходи фізичних  осіб   та військовим збором на загальних підставах (пп. 165.1.24 Податкового кодексу, далі-ПК).

Зауважимо, що фізична особа, яка не є суб’єктом господарювання, з метою оподаткування не має права зменшувати дохід від продажу сільгосппродукції на суму витрат, пов’язаних з вирощуванням цієї продукції. Таке право мають лише фізичні особи – підприємці на загальній системі оподаткування:.

 Отже,  дохід від продажу сільгосппродукції, вирощеної на  земельній ділянці підлягає оподаткуванню за ставками 18%  податком на доходи фізичних осіб(п. 167.1 ПК) та 1,5%  військового збору (пп.1.3 п.16 прим.1 підр.10р.ХХ ПКУ від 02.12.2010 року № 2755-VІ, із змінами і доповненнями).

 

             Крім того, звертаємо увагу, що згідно вимог Податкового кодексу України обов’язковому декларуванню підлягають також:

  • доходи, з яких при нарахуванні або виплаті ПДФО не утримувався;
  • спадок від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступеня споріднення та подарунки від осіб, які не є членами сім’ї першого ступеня споріднення;
  • додаткове благо, зокрема, дохід у вигляді основної суми боргу ( кредиту ) платника податків, прощеного( анульованого) кредитором за його самостійним рішенням, не пов’язаним з процедурою банкрутства, до закінчення строку позовної давності, якщо його сума перевищує 25 відсотків однієї мінімальної заробітної плати( у розрахунку на рік), встановленої на 1 січня звітного податкового року;
  • доходи від продажу інвестиційних активів;
  • іноземні доходи;

-    інші доходи.

 Для спрощення процедури подання декларації діє сервіс автоматичного заповнення декларації  про майновий стан і доходи в Електронному кабінеті платника. Заповнити та подати декларацію про майновий стан і доходи можуть:

-фізичні особи, які відповідно до законодавства зобов’язані подати річну податкову декларацію про майновий стан та доходи;

- особи, які мають право подати декларацію з метою отримання податкової знижки.

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Щоб подати декларацію в електронному вигляді необхідно завчасно отримати особистий електронний підпис, який можливо замовити у будь-якому акредитованому центрі сертифікації або через додаток «Приват24».       

   

 Декларацію про майновий стан і доходи за 2021 рік слід подати до 30.04.2021р. податок на доходи фізичних осіб  та військовий збір за цією декларацією підлягають сплаті до 30.07.2021р.

Сплачені кошти зараховуються до місцевого та державного бюджетів, які в подальшому направляються на розвиток місцевих громад.

Роз’яснення  з питань декларування  громадяни  можуть отримати, звернувшись до фахівців Приазовської ДПІ ГУ ДПС у Запорізькій в Центр обслуговування платників або до Якимівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок ГУ ДПС у Запорізькій області,  або звернувшись за телефонами:

 

(06133)2-22-27

(099)750-52-27

(068)766-57-70

(06131)91563

(097)1525340

.

 

 

 

 

Начальник Приазовської ДПІ

ГУ ДПС у Запорізькій області                                            Олексій БАБАК