Сьогодні очільник Запорізької обласної державної адміністрації Олександр Старух провів пресконференцію на тему реалізації програми Президента України “Велике будівництво” у Запорізькій області у 2021 році.

Голова регіону розповів, що у Запорізькій області у 2021 році за програмою “Велике будівництво” реалізовували 40 об’єктів. До кінця календарного року було повністю завершено 35 з них.  Олександр Старух запевнив, що влада не працює за принципом “здавати до дати”, а має мету - робити якісно. 

  • На цьому тижні відкриваємо оновлене приймальне відділення 5 міської лікарні Запоріжжя, швидкими темпами триває реконструкція ШВСМ, можна сказати що на 98% готовий стадіон “Таврія” у Василівці, там необхідно доробити лише санвузол, для цього чекають теплої погоди. Отже можемо констатувати, що із програмою “Велике будівництво” на 2021 рік ми чудово впоралися,- зазначив очільник регіону..

Презентацію Олександр Старух розпочав із знакового об’єкту - прапора України, який встановили на острові Хортиця до 30-ї річниці незалежності. Адже це не просто флагшток, а монумент, який увійшов до першої черги реконструкції острова Хортиця, в рамках якої з’явився оглядовий Курган Єдності, майданчик для масових заходів “Козацьке коло”, стартувала реконструкція Музею козацтва. 

Також керівник області розповів про успіхи в ремонті автошляхів. Роботи завершені на 8 об'єктах поточного середнього ремонту та на 2-ох об'єктах капітального ремонту штучних споруд, відремонтовано 174 пог. м. штучних споруд. Введено в експлуатацію 6 об'єктів поточного середнього ремонту.   Один із знакових реалізованих проєктів на 2021 рік - це ремонт дороги Т-08-20 Якимівка-Кирилівка.

  • Думаю, оновлення доріг - це те, про що минулого року говорили всі. Такого масштабного відновлення шляхопроводів в області ще не було. 2021 року відремонтовано 270 км державних доріг та 78 кг місцевих доріг. Отримано коштів на реалізацію об'єктів «Великого будівництва» - 790 209,484 тисяч гривень,- поділився очільник ЗОДА.

2021 рік у Запорізькій області був роком медицини, тому найбільше об'єктів  “Великого будівництва” було реалізовано саме в цій галузі. 

  • Серед найбільш масштабних - створення першого в України медичного ХАБу на базі обласної клінічної лікарні, старт санавіації. І цей запорізький приклад масштабуватимуть в усій країні. Також 2021 року ми оновлювали приймальні відділення наших лікарень, змінювали філософію їх роботи - тепер це приймально-реанімаційні відділення, де в перші хвилини надходження пацієнта можуть діагностувати і надати допомогу будь-яких фахівців. Таких приймальних відділень вже відремонтовано 7, а на підході ще 2,- зазначив Олександр Старух. 

Реалізовані медичні проєкти в області: 

  • Реконструкція частини приміщень КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня»;

  • Реконструкція відділення екстреної (невідкладної) медичної допомоги «КНП «ТМО «Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги", м. Мелітополь;

  • Реконструкція частини приміщень КНП "Пологівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування" під відділення екстреної медичної допомоги, м.Пологи;

  • КНП "Бердянське територіальне медичне об’єднання" м.Бердянськ;

  • КНП "Василівська центральна районна лікарня" Василівської районної ради; 

  • КНП "Міська лікарня № 9" Запорізької міської ради;

  • КНП "Спеціалізована медико-санітарна частина" Енергодарської міської ради;

  • Будівництво нового корпусу блоку дистанційної променевої терапії КУ "Запорізький обласний клінічний онкологічний диспансер"; 

  • Капітальний ремонт відокремленого підрозділу “Інфекційна лікарня” КУ “ТМО “Багатопрофільна лікарня інтенсивних методів лікування та швидкої медичної допомоги” м. Мелітополь;

  • Створення медичного науково-практичного та навчального комплексу (ХАБ) Південного  сходу України на базі КНП «Запорізька обласна клінічна лікарня».

Також завершується виконання програми реконструкції та будівництва сільських амбулаторій - цього року завершено роботи на 16 об’єктах.

Крім цього, на пресконференції голова облдержадміністрації розповів про реалізовані проєкти в галузі освіти. Загалом 2021 року за програмою “Велике будівництво” у Запорізькій області відремонтовано 3  школи та 1 дитячий садок.

  • 2021 рік ознаменувався знаковими інфраструктурними перетвореннями і у спортивній галузі. Більшість з них сталися в Мелітополі. Навесні відкрили після капітальної реконструкції міську дитячо-юнацьку спортивну школу №3, яка вже визнана кращою та найсучаснішою в Україні.  .Також Мелітополь відкрив цього року  сучасний водно-спортивний комплекс, який було зведено з нуля. І ще одним надбанням міста стала льодова арена, зведена у рекордний термін 8 місяців за ініціативою Президента “25 спортивних магнітів України”. Новий сучасний стадіон ввели в експлуатацію у Комишувасі. До того ж, за програмою “Здорова Україна” в області встановили 31 мультифункціональний  спортмайданчик та 29 активних парків, - розповів Олександр Старух.

Запорізька область продовжує успішно реалізовувати проєкти “Великого будівництва”, проте  розвиток територій залежить від співпраці влади всіх рівнів. Як зазначив очільник регіону, результат там - де є активна позиція громади, яка готова розвивати інфраструктуру. Серед лідерів за кількістю поданих та вже реалізованих проєктів  - Мелітопольський район. На сьогодні можливість покращити інфраструктуру своєї території може кожен - потрібна активна позиція громади та готовність частково співфінансувати ці проєкти. 

Наразі вже  почалися роботи над виконанням програми “Велике будівництво” на 2022 рік. Планується втілення 28 об’єктів.