На минулому тижні помер мешканець міста Бердянськ від захворювання на ботулізм, його дружина знаходиться на лікуванні в місцевій лікарні. Напередодні потерпілі вживали в’ялену рибу (плотва, лящ) власного домашнього приготування, яку придбали в сирому вигляді у приватних осіб на центральному ринку міста Бердянськ.
 

За результатами лабораторних досліджень ВП «Запорізький МВ ДУ «Запорізький ОЦКПХ МОЗ України» в відібраних зразках  харчових продуктів та крові потерпілих виявлено ботулотоксин типу «Е».
 

Держпродспоживслужбою наразі проводиться санітарно-епідеміологічне розслідування та позаплановий захід на ринку «Центральний» міста Бердянськ. У суб’єктів господарювання перевіряються документи щодо безпеки рибної продукції та умов її реалізації. 
 

За ініціативою Держпродспоживслужби було проведено позачергове засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій,  на якому було прийняте рішення про створення спільних робочих груп з представниками Бердянського відділу поліції ГУ     Національної поліції в Запорізькій області та спеціалістами Держпродспоживслужби щодо перевірки в межах повноважень місць реалізації риби свіжої річкової на території громад.
 

Про ситуацію що склалася поінформовані органи Національної поліції в Запорізькій області та м. Бердянськ. 
Спеціалістами проводиться санітарно-профілактична робота щодо профілактики харчових отруєнь.

                                     Шановні споживачі!
          З метою недопущення ускладнень та погіршення санітарно-епідеміологічної ситуації Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області рекомендує відмовитися від купівлі риби на яку на законну вимогу споживача суб’єкт господарювання не може пред’явити документи, які  б могли підтвердити якість та безпеку продукції. Не купуйте виготовлені у домашніх умовах в’ялену, копчену, солону рибу, консерву та інші продукти харчування в місцях стихійної торгівлі та без супровідних документів. Перевіряйте термін придатності продуктів та зберігайте чеки. При приготуванні страв в домашніх умовах, в тому числі риби, дотримуйтесь технології приготування, термінів та умов зберігання.
Звертаємо Вашу увагу, що перші симптоми захворювання:
•  порушення зору;
•  сильно виражена сухість у роті;
•  важко говорити (голос стає тихим або пропадає);
•  підвищена стомлюваність, м'язова слабкість;
•  запаморочення;
•  короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), найчастіше виникають через 12-24 годин після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (вже через 2 години) або значно пізніше (4 доби і більше). При наявності перших ознак недомагання негайно звертайтеся за медичною допомогою.