Фото без описуНайвища цінність суспільства - людина. Проте з кожним роком збільшується кількість факторів, які негативно впливають на її життя і здоров'я. В більшості випадків ці фактори породжуються самою людиною: науково-технічним прогресом, діяльністю людини, її необачним поводженням з природою. Пожежа - це одне з найбільш розповсюджених небезпечних явищ, які виникають внаслідок легковажного відношення людей, зокрема дітей, до вогню. Характерною особливістю сучасного житла є наявність горючих матеріалів у вигляді меблів, килимів, книжок, одягу, іграшок, побутових приладів, які мають пластмасові корпуси та деталі, предметів побутової хімії, паперу.

Усе це створює підвищену пожежну небезпеку особливо при порушенні людьми вимог правил пожежної безпеки. Найбільш поширеними причинами пожеж є: необережне поводження з вогнем (у тому числі при палінні) порушення правил пожежної безпеки при експлуатації електрообладнання, електронагрівальних і газових приладів, пічного опалювання, дитячі витівки з сірниками.

За статистикою, велика кількість пожеж виникає в житлових будинках і квартирах громадян. Нерідко відбуваються вони у той момент, коли самі мешканці знаходяться удома. Проте, через невмілі дії людей саме в початковій стадії пожежі, вогонь і постійно супроводжуючий його густий їдкий дим, швидко набирають силу і за лічені хвилини знищують накопичене роками майно, домашні речі, а люди в цих екстремальних умовах отримують отруєння чадним газом і сильні опіки.

Так, протягом минулого опалювального сезону (тобто в період з 01 жовтня 2020 по 31 квітня 2021) на території Запорізької області в житловому секторі (будинки та споруди житлового призначення, у тому числі багатоповерхові) виникло 807 пожеж, 265 з яких із причин порушення правил пожежної безпеки при влаштуванні і експлуатації електроустановок та газових установок - 10. Внаслідок цих пожеж загинуло 77 осіб та отримали травми 28 осіб.

Саме тому елементарні правила пожежної безпеки в побуті важливо знати кожному громадянинові.

Необхідно завжди пам'ятати:

-    недбало кинуті непогашений сірник або недопалок можуть призвести до пожежі;

-    не можна перевантажувати електромережу одночасним включенням великої кількості електроприладів в одну електророзетку;

-    ні в якому разі не застосовувати замість запобіжників заводського виготовлення саморобні:

-    електронагрівальні прилади - праски, чайники, самовари, плитки та інші - слід встановлювати на підставках, що не згорають, а йдучи з будинку не забувати їх вимикати;

-    недотримання правил пожежної безпеки при користуванні печами призводить до пожеж з тяжкими наслідками;

-    виконуючи фарбувальні роботи, потрібно ретельно провітрювати приміщення, не запалювати сірники і не палити;

Якщо вогонь палає у коридорі, на сходах тощо, і неможливо вибратися назовні, залишайся у своїй квартирі, щільно зачини двері, затули щілини мокрими ганчірками, повісь ковдру, килим або будь-що інше.

Рятувальники вкрай стурбовані та звертаються до громадян з проханням бути пильними та обережними під час відпочинку на природі, дотримуватись правил пожежної безпеки. Але, якщо вже так сталося, що невинне багаття переходить у неконтрольоване розповсюдження вогню у велику пожежу, одразу телефонуйте до Служби порятунку «101».

З метою запобігання травмуванню та загибелі людей внаслідок порушення елементарних правил безпеки життєдіяльності, виховання у громадян культури безпечної поведінки надсилаємо Вам експрес-інформацію та просимо сприяти проведенню інформаційно-роз'яснювальної роботи серед фахівців Вашого відомства. Давайте разом дбати про безпеку! Щиро запрошуємо до співпраці, яка є необхідною для підвищення рівня обізнаності людей щодо правил безпеки життєдіяльності. Лише разом ми зробимо життя безпечним!
Фото без опису