Фото без описуПрацівниками Олександрівської сільської ради у ході здійснення самоврядного контролю вивчений стан додержання вимог земельного законодавства при використанні земель комунальної власності.

Установлено, що у непоодиноких випадках фізичні (юридичні) особи користуються землями Олександрівської громади сільськогосподарського призначення без оформленого та зареєстрованого у передбаченому Законом порядку права власності, постійного користування або оренди.

Аналогічна ситуація вбачається і з земельними ділянками під об’єктами будівництва. Власники нерухомого майна, розташованого на комунальній землі, також користуються земельними ділянками без наявності на те правових підстав.

З метою приведення стану використання земельних ділянок комунальної власності у відповідність з Законом, Олександрівською сільською радою розпочато претензійно-позовну роботу зі стягнення заборгованості з орендної плати та вилучення неоформлених земельних ділянок з чужого незаконного володіння.

З цього питання вже сформована правова позиція Верховним судом України, якою дії органу місцевого самоврядування визнані правомірними, а правова позиція, як відомо, є обов’язковою для всіх суб’єктів владних повноважень та має враховуватися іншими судами загальної юрисдикції при застосуванні таких норм права.

Слід зауважити, принципову позицію з приводу правомірності користування землями громади зайняли і депутати Олександрівської сільської ради, які 21.10.2021 на тринадцятій сесії восьмого скликання одноголосно прийняли рішення про відмову громадянці К. у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою на земельну ділянку орієнтовною площею 1,4000 га., з причин її використання без законних на те підстав упродовж майже 10 років.

З огляду на наведене, Олександрівська сільська рада звертається з пропозицією до всіх фактичних користувачів земельних ділянок, які користуються але не мають оформленого та зареєстрованого у передбаченому Законом порядку права власності, постійного користування або оренди, задля того щоб не позбутися цих земельних ділянок, невідкладно, у строк до 15 грудня 2021 року вжити заходи до реєстрації прав на них.

 

Олександрівська сільська рада