Фото без описуТриває відновлення національного заповідника Хортиця, в рамках проекту  «Велика реставрація», за програмою президента України «Велике будівництво».

На першому етапі реконструювали майдан для масових заходів «Козацьке коло». Зараз будівельники вийшли на стадію завершення реконструкції пагорба Єдності. На оглядовому майданчику пагорба невдовзі з`явиться 7-метровий арт-об’єкт «Коло». Його відкриття заплановане на 14 жовтня. Тривають роботи в Музеї історії запорозького козацтва, яких чекали багато років.

— Процес реставрації Хортиці і розвиток її, як національної пам’ятки, лише розпочато, тому що Хортиця це колосальний об’єкт. Острів в довжину 12 кілометрів і 3 кілометри в ширину. 2021 рік справді став початковим для, власне, таких основних об’єктів. Серед яких є такий об’єкт, як Музей історії запорізького козацтва, пагорб Єдності, Козацьке коло. Але Хортицю чекає ще розвиток всієї інфраструктури, створення нових об’єктів. В першу чергу мова йде про те, що на Хортиці зберігається унікальна колекція стародавніх кораблів, піднятих з дна Дніпра, які датуються від IX до XIX століття. І цей музей судноплавства теж має бути створений на Хортиці, — розповів директор національного заповідника  Максим Остапенко.

Хортиця — унікальний туристичний магніт і місце для оздоровлення городян, а також гостей Запоріжжя, але для того щоб стати справжньою туристичною перлиною України, острів потребує сучасної інфраструктури. А рамках «Великої реставрації» на Хортиці вже з’явилася нова дорога, нові пожежні заїзд та виїзд, розширилася стоянка з окремим виїздом. Незабаром на острові планують встановити мережу спостереження. Кошти на це вже виділили з обласного бюджету. Також будуть створені зручні пішохідні доріжки, по яким люди будуть пересуватися по основним туристичним локаціям. Всі зміни, які відбуваються на Хортиці, відбуваються з дотриманням зонування острова. Тобто, заповідні зони залишаться недоторканими.