Як вберегти домашнього улюбленця від сказу?

Фото без опису

 

Одним з особливо небезпечних гострих вірусних захворювань тварин та людей, яке характеризується ознаками поліенцефаломієліту, паралічами і абсолютною смертністю, є сказ.

Щорічно більше тисячі громадян Запорізької області звертаються за медичною допомогою через укуси тваринами, багато з яких не вакциновані.

Таке безвідповідальне ставлення власників тварин до проведення профілактичних щеплень проти сказу своїм улюбленцям, нехтування Правилами утримання домашніх тварин, приводить до розповсюдження сказу та наражає на небезпеку самих власників, а також оточуюче населення.

Для недопущення поширення сказу на території Приазовського району установами та організаціями, які належать до сфери управління Держпродспоживслужби, проводиться комплекс системних антирабічних заходів:

  • здійснюються профілактичні щеплення проти сказу серед собак, котів та інших видів тварин що належать мешканцям населених пунктів району; так в 2020 році з метою профілактики в районі щеплено проти сказу: собак – 11689 тис. гол., котів – 10006 тис. гол., ВРХ – 2068 тис. голів;
  • восени 2020 року (жовтень, листопад) в природних угіддях району розповсюджено літаком та розкладено 24247тис. доз антирабічної вакцини для пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин;
  • постійно ведеться роз’яснювальна робота серед населення і власників тварин з питань профілактики сказу. Не треба нехтувати вакцинацією серед великої рогатої худоби, так як у 2012, 2013 та 2014 роках  були зареєстровані випадки сказу цього виду тварин.

        - здійснюється епізоотологічний моніторинг – шляхом епізоотологічного

        обстеження, своєчасного виявлення спалахів хвороби та аналізу епізоотологічної

        ситуації;

  • проводиться нагляд за тваринами при укусах чи ослизненні людей;
  • та багато інших заходів.

Завдяки проведенню Держпродспоживслужбою комплексу профілактичних заходів спільно із спеціалістами Приазовського районного управління, Приазовської ДРЛВМ, Приазовської та Олександрівської організації УТМР, ТМР, медичних працівників, органів місцевого самоврядування вдалося покращити епізоотичну ситуації щодо сказу на території району, але вона залишається напруженою.

Особливо покращенню ситуації сприяло проведення три роки поспіль пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Якщо у 2018 році в області виявлено 105 випадків сказу тварин у 80 неблагополучних пунктах, у 2019 - 46 випадків у 42 пунктах, то у 2020 році виявлено 18 випадків у 15 неблагополучних пунктах. В районі у 2019 році виявлено 5 неблагополучних пункта, у 2020 році випадків сказу серед домашніх тварин не реєструвалися.

Запорукою профілактики сказу серед домашніх тварин є своєчасне їх вакцинація. Тому, щоб запобігти захворюванню на сказ та смерті від цієї особливо небезпечної хвороби, необхідно:

1. Обов'язково робити щеплення проти сказу домашнім тваринам, яке проводиться 1 або 2 рази на рік в залежності від виробника вакцини.

2. Уникати контактів з безпритульними та дикими тваринами, постійно пояснювати дітям небезпеку таких контактів;

3. Якщо вкусила або ослинила підозріла тварина, потрібно промити рану проточною водою (бажано з милом), а потім обробити 70% розчином спиртового настою йоду. Особливо уважно слід оглядати дітей після прогулянки чи контакту з твариною;

4. Якомога швидше звернутися до медичної установи для проведення антирабічного щеплення та серотерапії, що проводяться за затвердженою схемою;

5. Про кожний випадок укусу сільськогосподарських і домашніх тварин дикими тваринами, безпритульними собаками або котами, а також при підозрі захворювання тварин на сказ, власник або свідок повинен негайно повідомляти установу Держпродспоживслужби або державної ветеринарної медицини.

 

 

                                                                           Приазовське  районне управління

                                                                           Головного управління

                                                                           Держпродспоживслужби в

                                                                           Запорізькій області