Торгівля людьми залишається однією з найгостріших в Україні у зв’язку із складною економічною ситуацією, збройним конфліктом на сході України та запровадження карантинних заходів через COVID 19.

Торгівля людьми є не лише сучасною формою рабства, яке порушує права людини, а й тяжкою формою насильства, що спричиняє ризик для її здоров’я. В теперішній час часто поняття «торгівля людьми» обмежується «торгівлею жінками». При цьому в більшості випадків мова йде про торгівлю жінками з метою використання в проституції, порнобізнесі, сексуальній сфері тощо. Безумовно, торгівля жінками є складовою частиною злочину «торгівля людьми». Однак поняття «торгівля людьми» є більш широким: об'єктом цього злочину може бути будь-яка особа, незалежно від статі і віку.

Метою торгівлі жінками може бути насильницький шлюб, примусова праця, використання в домашньому господарстві і промисловому чи сільськогосподарському секторах, народження дитини примусово чи за замовленням, використання в сексуальному бізнесі. Чоловіків переважно використовують на будівництвах, у промисловості, сільському господарстві, дітей – у жебрацтві, осіб будь-якої статі і віку – для вилучення і трансплантації органів. Жодна країна світу не може убезпечити себе від торгівлі людьми, і Україна не є виключенням.

Більшість громадян, які перебували на заробітках за кордоном і наразі повернулися додому, навіть не підозрюють, що постраждали від торгівлі людьми (в більшості були в ситуації трудової експлуатації), не звертаються по допомогу, а частіше і не знають, куди, до кого звертатися.

Національна «гаряча лінія» з питань протидії торгівлі людьми

0-800-505-501 – безкоштовні дзвінки зі стаціонарних телефонів в Україні

527 – безкоштовні дзвінки з мобільних телефонів в Україні

527.org.ua – електронні консультації

Графік роботи гарячої лінії: пн-нд з 08:00 до 20:00

Консультації надаються безкоштовно та конфіденційно!